• Lorem ipsum

Hoe kies je het beste wijnglas?

4 Feb 2021

Als je op zoek gaat naar nieuwe wijnglazen is het natuurlijk handig om te weten of ze wel geschikt zijn voor jouw favoriete wijn. Het is zonde om die mooie rode wijn uit een witte wijnglas te drinken. Dit doet de smaak geen goed. Het is dus belangrijk om goed te kijken welke wijnglazen je uitkiest. Je kan dit simpel houden door een glas uit te kiezen voor rode wijn, maar je kan er ook voor kiezen om het wijnglas uit te zoeken wat bij jouw favoriete druivensoort hoort.

Het wijnglas

Een wijnglas bestaat uit een voetje, de steel en de kelk (waar de wijn in gaat). Aan de steel houd je het glas vast. Zo blijft de kelk schoon en wordt de wijn niet verwarmd door de warmte van je hand.

Kristal of glas?

Wijnglazen worden van oudsher gemaakt van glas of kristalglas. Beiden hebben zo hun voor- en nadelen. Zo zijn glazen gemaakt voor ‘gewoon’ glas vaak wat dikker en is de klank bij het proosten minder mooi. Van kristalglas is het nadeel dat daar 24% lood aan toegevoegd is. Hierdoor krijgt het glas een hele mooie glans en krijgt het de karakteristieke heldere klank.

Tegenwoordig is het niet meer nodig om glazen met lood te maken. Gelukkig maar, want looddeeltjes kunnen gedurende de jaren vrijkomen en dit is slecht voor je gezondheid. Dat is ook de reden dat het in vele delen van de wereld verboden is om nog kristalglas voor drinkenglazen te gebruiken..

Er is nog een derde optie en dat is de Kristallijn van Rona. Kristallijn heeft alle goede eigenschappen van kristalglas, zonder de nadelen van het lood. Hierdoor houd je die mooie klank en heldere glans, maar wordt het glas ‘flexibel’, veel sterker en chipt het minder snel.

Mondgeblazen of machinaal glas

Naast het materiaal is er nog een verschil in het productieproces van het wijnglas. Wijnglazen worden machinaal gefabriceerd of mondgeblazen.

Machinaal glas: wordt meestal gebruikt voor bulk- en massaproductie. Kwalitatief komt dit veel overeen met mondgelazen glas, alleen wordt het model uit een bestaande mal gemaakt. Hierdoor zit er geen verschil tussen de gelijktijdig geproduceerde glazen.

Mondgeblazen glas: betreft een langer productieproces en daardoor ook iets duurder dan een machinaal vervaardigd glas. Omdat het handgemaakte glas op speciale wijze met de mond is geblazen, straalt het glas meer vakmanschap uit. Ook is de mogelijkheid tot variaties groter, doordat de steel op een unieke wijze kan worden gevormd of er extra kleuren aan het glas kunnen worden toegevoegd.

Rode of witte wijnglazen

Ook de wijn die je wilt gaan drinken bepaalt de keuze voor het juiste glas. Alles over rode wijnglazen lees je hier en over witte wijnglazen hier.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »